lauantai 12. tammikuuta 2013

ELÄKKEELTÄ TÖIHIN

Työuran pidentäminen on päivän puheenaihe. Jossain määrin se vaikuttaa elinkeinoelämän ja työntekijöiden väliseltä köydenvedolta. Kumpikin vetää suuntaansa ja yhteinen suunta sumenee.

Konkarit halutaan pitää työelämässä. Janne Ahonen osallistuu kansallistalkoisiin sekä mäkihypyn että Suomen tulevaisuuden puolesta. Kimi Räikkönen on kantanut kortensa kekoon jo aikaisemmin. 

Päivän Tabloidi Sanomat siteeraa professori Alf Rehniä "Miten on mahdollista, että vanhenevien suomalaisten ei ajatella havittelevan elämässään enää mitään muuta kuin todella halpaa voita?" Ennen sanottiin valtion leivän olevan pitkä ja kapea, siltä ajalta lienee myös uskomus voin kaipuusta.

Joku päivä sitten valtion limpun ääreltä elinkeinoelämän lihapatojen ääreen siirtynyt EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies viittasi kolumnissaan työssä oleviin kansalaisiin. Sanoilla on merkitystä, kuten Jukka Kajava broadsheet-aikakaudella kirjoitti. Työtä tekemällä voi ansaita vanhuuden elatusmaksuaan, työssä olemiselle ei tunnu tulevan loppua.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näytti esimerkkiä, miten ikääntyvien palkkaa alennetaan. Jälkikeskustelussa joku totesi, että johtajien palkalla ei ole merkitystä kansantalouden kannalta. Vanhan vitsin mukaan voisi kysyä, montako tekijää tarvitaan toteuttamaan yhden johtajan tulos.

Tasavallan presidentti ei ole tehnyt aloitetta työuransa jatkamisesta. Presidentti Urho Kekkosen ura jatkui lähes hautaan saakka, työkyky ei riittänyt ihan yhtä pitkälle. Iisalmelainen apteekkari joutuu odottamaan eläkelupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Toivottavasti löydetään toisenlaisia motivaatiokeinoja työelämän hyppyreihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti