perjantai 15. lokakuuta 2010

LAUMAN JOHTAMINEN

Erilaisista, itsenäisistä ja itsepäisistä ihmisistä koostuvan lauman johtaminen on haasteellista. Olin viikon johdettavana. Kysymättä jäi, minkä teorian mukaan toimittiin, käytäntö sujui kuin itsestään. Kun jokin näyttää helpolta, on syytä kysyä, kuinka se oikein tehdään.



SUUNTA? Pidä huolta siitä, että lauma tietää, minne ollaan menossa. Homma ei toimi niin, että ensin näytetään PowerPoint-sulkeiset ja sitten kaikki menevät omia menojaan, johtajat yleensä johonkin muualle. Sivulausetekniikalla suunta on koko ajan esillä, huomaamattomasti ja ohimennen, olennaisena osana matkaa ja lauman edellä, sivussa ja ohessa kulkevan johtajan puhetta. Toistot naamioituvat luontevaan puheeseen.



TOSIASIAT? Keskity tosiasioihin, varmista, että kaikki tarpeellinen tulee sanotuksi. Keskity kuulijan tarpeisiin, ennakoi ongelmat ja tarjoa niihin ratkaisuja. Pelkistä ja suodata suuresta tietomäärästä se, mikä on olennaista. Kerro tieto, anna myös painettuna ja kerro vielä, mistä löytyy tarvittaessa lisää. Tästä oranssista paperista löytyvät olennaisimmat tiedot, lisätietoja löydätte näistä kansioista, jotka ovat saatavilla siellä hotellissa sovituissa paikoissa.



PUHE? Ota huomioon ihmisten erilaiset taustat ja maailmat. Liika nokkeluus ja terminologialla taiteilu kuvastavat puhujan rajoittuneisuutta. Todellinen asiantuntija uskaltaa puhua ihmisten kieltä, käyttää termejä niukasti ja selittää ne etu- tai takakäteen. Kirjoitetaan daube, sanotaan doob.



RISKIT? Tunnista riskit, arvioi niiden todennäköisyys, kerro niistä oikeissa mittasuhteissa, älä pelottele, älä vähättele, keskitä huomio toimenpiteisiin. Täällähän on turvallista. Taskuvarkauksia on hyvin vähän. Kannattaa kuitenkin varoa täydessä raitiovaunussa. Ja jos jotakin sattuu, sitten ilmoitus poliisiasemalle, joka näkyy tästä kartasta.



INNOSTUS? Usko asiaasi ja tavoitteeseen niin, että muutkin voivat sen tehdä. Olet oikeasti töissä (ei vain töissä) ja parhaimmillasi. Käytä persoonaasi sloganien sijasta. Puhu adjektiiveilla, kun on niiden aika. Pue asiantuntijan rooli yllesi ja kanna sitä rennosti. Se luo turvallisuutta ja tulevaisuutta laumallesi. Tämä on erinomainen kohde, lentokenttä on lähellä ja maailman kaunein tie sieltä keskustaan.



OSAAMINEN? Huippuosaajilta on aina jotain opittavaa, osaamisen siirto yli ammattikuntien rajojen antaa uusia eväitä. Muutosjohtamisessa olisi syytä mallittaa parhaita matkaoppaita ja tutkia, miten he taitonsa hankkivat. Ainakin Nizzassa vietetty unelmaloma tarjosi sivutuotteena hienon kokemuksen johdettavan näkökulmasta.



Merci beaucoup!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti