keskiviikko 16. syyskuuta 2009

OLEN FACEBOOKISSA, ERGO SUM???

Cogito, ergo sum. Ajattelen, siis olen olemassa, sanoi Descartes. George Herbert Meadin mukaan identiteetti syntyy vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin. Olemme sosiaalisia eläimiä, olemme olemassa vain ollessamme suhteessa muihin. Minä en ole minä, jos sinua ei ole olemassa.

Gutenberg keksi kirjapainotaidon 1495. Se mullisti viestinnän. Siihen asti sana oli kulkenut kertomalla ja luostarien tekijänoikeuksilla, sen jälkeen tekniikka mahdollisti sanan levittämisen kaikelle kansalle. Tarvittiin vielä välivaiheita ennen kuin taivaita tavoittelevasta munkkilatinasta päästiin lihallisten ihmisten kieleen. Piti luoda kirjoitettu kieli ja opetella lukemaan sitä. Lukutaitoa pidetään itsestään selvyytenä oppivelvollisuuden tuotteena, kuitenkin vielä jossain päin maailmaa nuoret koululaiset opettavat vanhuksia lukemaan.

Internetin avulla painettu sana on muuttunut rajattomasti leviäväksi sanaksi, kuvaksi ja ääneksi. Kauanko kestää, että sosiaalisen median lukutaidottomat pääsevät mukaan vai syntyykö raja maailmojen välille? Missä ja milloin otetaan seuraava askel? Tuleeko taas viidensadan vuoden päästä uusi hyppy tunteen ja ajatuksen siirtoon vai tapahtuuko se jo kohta? Missä vaiheessa lakkaamme olemasta lihaa ja verta, milloin fyysinen kosketus korvautuu bittitouchilla? Onko luokkajako tulevaisuudessa (vai jo nyt) mediajako?

Olen Facebookin kynnyksellä, koska en ole ihan varma, mihin sitä käyttäisin. Sarasvuolla on ollut sama strategia, josta hän ei ole enää ihan varma. Missä pitää olla mukana, että olisi olemassa ja noteerattaisiin? Mitä hyötyä ja mitä riskejä siitä on? Joku voi viedä rahani, jos saa käsiinsä pankkitunnukset. Entä voiko joku varastaa minut, jos olen Facebookissa? Oikeastaan etsin arkijärkeä. Facebook on väline, jonka käyttöä pitää opetella ja jossa yksityisyyden rajat pitää vetää itse. Toisaalta sillä voi ylittää ajan ja paikan rajat, jakaa ajatuksia ja löytää uusia yhteyksiä.

Toistaiseksi bloggaan, ergo sum. Tai ainakin kuvittelen olevani olemassa heittelemällä sanoja avaruuteen tietämättä kuitenkaan, osuvatko ne mihinkään.

1 kommentti:

  1. Liity vain naamakirjaan. Olen siellä minäkin pitkän vastustuksen jälkeen. Ihan kiva juttu!

    VastaaPoista