Hienoa, että Newsweek on todennut Suomen maailman parhaaksi paikaksi asua. Kymmenen vuotta sitten Louisianassa tuli sellainen tunne, että Green Card on elämänloton jättipotti ja että kaikki haluavat ehdottomasti muuttaa onnen satumaahan asumaan. Joillakin suomalaisilla tuntuu olevan samanlainen uskomus nykyisin Suomesta.
Googlen mukaan yksin Manhattanilla on kolme yliopistoa: New Yorkin ja Columbian yliopistojen lisäksi Rockefeller-yliopisto. Meillä on jo Alvarimme: Aalto-yliopisto, mutta monessa yrityksessä puhaltavat edelleen Harvardin business-tuulet. Suomalainen osaaminen näkyy New Yorkiin mennessä heti JFK:n lentokentällä (arkkitehti Eero Saarisen suunnittelema terminaali) ja Linus Torvaldsin Linux loistaa globaalisti läppäreillä Oregonista käsin.
Työpöytäni äärestä on matkaa Itä-Suomen yliopiston lähimmälle kampukselle lähes 90 km, mutta todellisuudessa suuri osa yliopistoa on tässä sormenpäiden ulottuvilla. Pitkät etäisyydet ja harva asutus ovat pakottaneet etsimään uudenlaisia ratkaisuja. ”Joka niemeen, notkoon ja saarelmaan”…on tulossa laajakaista. Tällä hetkellä mokkulalla pääsee verkkoon jo kesämökiltä, ei kuitenkaan vielä koko Savon radan matkalta.
Suomalainen verkko-opetus tuo uusia ulottuvuuksia koulutusjärjestelmään, jonka lonkerot tunkeutuvat lupaavasti yhteiskuntaan. Oppiminen voi tulla osaksi arkea sen sijaan, että se olisi monopolisoitu luentosalin valkokankaan ja penkkirivin 20+ -kansalaisten välille. Laskentatoimen verkkokurssilla opiskelijat tulivat aina Bangaloresta ja Brisbanesta asti. Suomalaiset ympäri maailmaa voivat suorittaa opintoja omassa yliopistossaan. Jos opetuskieli olisi englanti, niin mitä siitä maailmalle seuraisikaan.
Second Life tuo maailman ulottuville virtuaalisesti. EduFinlandin saarella ei ole vielä väen tungosta, mutta ei ollut Virtuaali-Tulanen (New Orleans) kauppatieteen laitoksellakaan, jossa kerran opettaja haikaili opiskelijoitaan. MIT:iin (Massachusetts Institute of Technology, Boston) pääsee nykyisin teleporttaamalla. Suomi ei ole enää kaukana Pohjolassa, vaan maailma on 50 cm:n päässä ruudulla.
Nettinäppi-sukupolvi pitää nykyteknologiaa yhtä itsestään selvänä kuin varttuneemmat :-) lukutaitoa. Tom Boellstorffin (Coming of Age in Second Life) mukaan teknologia on jokaiselle sitä, mitä ei ole ollut olemassa, kun itse on syntynyt. Kun on aloittanut matikassa laskutikulla, joutunut valitsemaan lukion reaalin ja kielilinjan välillä, opiskellut yliopistossa 4 vuoden umpiputkessa ja kirjoittanut gradunsa sähkökirjoituskoneella, osaa edelleen ihastella vapaata pääsyä tiedon ihmemaahan.
Opin ovi on auki, joka suuntaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti