Loma on katve jonkun välissä. Pitää olla työ, että voi viettää lomaa. Työ on edellytyksenä myös sille, että voi tulla LOMAutetuksi eli siirretyksi lomalle pitemmäksi ajaksi. Eläkeläisillä ei ole lomaa, osa-aikaeläkeläisillä on. Opiskelijoilla on käänteinen loma, siis kesätyötä. Kadehdituimpia ovat opettajien kesälomat.
Tutkimuksen mukaan pitämättömät lomat tekevät onnelliseksi. Lomalogiikan mukaan ensimmäinen viikko ollaan koomassa töistä ja viimeinen viikko paniikissa loman loppumisen vuoksi. Aikakauslehtien mukaan siinä välissä venytään erilaisten odotusten ja täyttymättömien toiveiden ristivedossa ja riidellään koko vuoden edestä.
Äskettäisen otsikon mukaan 70 % tekee töitä lomalla. Työt seuraavat mihin tahansa, missä sormenpää pääsee kytkemään virran päälle. Jos pystyy välttelemään töitä ulkoisesti, haasteena on saada ne pois pään sisältä. Joku tekee sen terassilla, joku toinen ohjelmoi loman täyteen vapaa-ajan ohjelmaa tai tekemättömiä siviilitöitä kesämökillä, siirtolapuutarhassa tai kotona.
Lomaan kohdistuu sekä sisäisiä että ulkoisia odotuksia. Sisäiset odotukset ovat henkilökohtaisia tai läheisten henkilöiden yhteisiä odotuksia. Ulkoisia paineita lomanviettoon tulee niiltä, jotka haluavat käyttää toisen loman keksimällä erilaisia velvoitteita tai niiltä, jotka tietävät parhaiten, kuinka loma pitää viettää.
Työpaikan kahvipöytien sekä satunnaisten kohtaamisten lomapuhe koskee yleensä loman ajankohtaa, säätä sekä oikeaoppisia viettotapoja. Sosiaalinen kontrolli jakaa meidät kahteen ryhmään: sisäryhmään kuuluvat ne, joilla on loma ja ulkopuolelle jäävät ne, joilla ei sitä ole. LOMAutettu ei ole oikeutettu keskusteluun.
Lopuksi vielä lomatesti.
Loman jälkeen ei ole
a. elämää
b. rahaa
c. työtä
d. lomaa
Hyvää lomaa kaikille ja antoisaa aikaa myös niille, joita ei vuosilomalaki ole hellinyt!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti