lauantai 7. syyskuuta 2013

KYMPPI - sukupolvenvaihdos


Syyskuun 6. päivänä oli merkittävä sukupolvenvaihdos olympiastadionilla. Jari Litmanen nimitettiin gladiaattoriksi.  Gladiaattorirajan (40) maaottelua Litmanen (137) on ylittänyt ajat sitten, toisen ehdon täyttyminen on kestänyt - entiseksi pelaajaksi ryhtyminen.

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkmanin mukaan tärkeintä löytää oma juttunsa ja uskoa siihen . Kun Jari Litmanen seisoi palkittavana kentällä, piti katsoa kahdesti ennen kuin hän erottui joukosta. Ei ollut Beckhamin stailausta eikä Ronaldon kiiltoa. Kuka uskoi kymmenvuotiaan Jari Litmasen unelmaan - onneksi Jari Litmanen.

Kuva-arvoitus:  Kuka näyttää gladiaattorilta?

Palkitulta Litmaselta kysyttiin, miten Espanja voitetaan. "Tehdään yksi maali enemmän." Siinä vaiheessa moni toivoi, että Litti olisi ollut kymppipaita päällä. Huoli oli kuitenkin turha. Teemu Pukki ei kumartanut maailmanmestareita, ohitti laajalla toimintasäteellä puolustavan Sergio Ramosin ja melkein  myös maalivahdin, maailmanmestarin, kaksinkertaisen euroopanmestarin, kaksinkertaisen mestarienliiganmestarin Iker Casillasin. 
 
Stadionin yleisö sai nauttia taistelusta, mutta saiko Huuhkajat arvoisensa yleisön? Katalonialaisessa olohuoneessa laulu raikuu koko perheen voimalla mummosta ja vaarista vauvaan asti. Kentällä ei lamaannuttu maailmanmestareista, mutta olisiko yleisö voinut uskoa enemmän? Oliko Huuhkajien helpompi taistella keväällä Gijonissa tasapeliin ilman  tappioveikkauksia tehnyttä yleisöä? 

Olen osallistunut monenlaisiin muutos- ja ikäjohtamisen seminaareihin, kuunnellut riittävästi Juhani Tammista ja kumppaneita sekä lukenut kaikenlaisten gurujen kirjoja. Maajoukkueen valmentaja Mixu Paatelaisen in- action-seminaari stadionilla ei ollut jälki- eikä konsulttiviisautta , vaan elämys livenä siitä, miten tehdään onnistunut sukupolvenvaihdos.  Ammatinvalintakysymys tämäkin - sosiaalipsykologin lupa ihmetellä aina ja kaikkialla sitä, miten ollaan yhdessä enemmän.

Sixten Korkman toivoo suomalaisilta innostuneempaa, avoimempaa ja suvaitsevaisempaa suhtautumista asioihin – tietynlaista kipinää. Fanituotteissa ei ollut tarjolla Litin 10-paitaa. Pukki olisi ollut. En ostanut vielä. -  Olisi pitänyt.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti