perjantai 4. syyskuuta 2009

AUTOKAUPAN TASA-ARVOTESTI

Kun nainen tulee autokauppaan, hän

A) on siivooja ja tulee silittämään paitoja
B) on miehen (lue asiakas) varjo
C) päättää auton väristä ja istuinkankaan materiaalista
D) omistaa ajokortin ja voi jopa ostaa auton

A-kohdassa nainen kuuluu kalustoon eikä pidä ääntä itsestään, hänen jäljiltään autot ovat pölyttömiä ja paidat sileitä. B-kohdan nainen on jo ongelmallisempi, hän saattaa astua liikkeeseen aivan yksin. Siinä tapauksessa kannattaa odottaa, että naisen mies ehtii paikalle ja tervehtiä vasta sitten. Nainen ilman miestä autokaupassa on kuin ilmaa eikä edes kovin raikasta. C-kohdan nainen on hyvä merkki myyjälle. Kun hän saapuu paikalle ja katselee värejä, niin kaupat lähestyvät. D-kohdan nainen tulee yksin liikkeeseen ja tekee outoja kysymyksiä.

Kiesi teki miehen teon ja otti ”teknistä etumatkaa” tasa-arvokeskusteluun. Joitakin vuosia sitten olin puolilämpimässä kirjeenvaihdossa erään Veikon (markkinointijohtaja) kanssa. Kyselin, miksi kyseinen automerkki (ei Audi) kutsui pelkkiä miehiä Formula-tapahtumaan grid-tyttöineen. Veikko lähestyi lämpimällä ymmärryksellä kolmen tyttären isänä ja lohdutti, että kyllä naisillekin varmaan jotain kivaa järjestetään.

Autoliikkeitä voi halutessaan rankkeerata yllä olevan testin perusteella. Tämän vuoden auton hankinnan perusteella enemmistö liikkeistä päätyi C-kohtaan, yksi oli ehdotonta D-luokkaa. Auton hankinnassa ratkaisee viime kädessä käytettävyys ja hinta, tasatilanteessa myyjä. Hankinta suoritettiin C-luokan liikkeestä ja prosessi oli maskuliininen rituaali, jota oli mielenkiintoista seurata sivusta. Maksu kuitenkin kelpasi yhteiseltä tililtä.

Lohdullisia asiakasnäkemyksiä edustavat kaksi miespuolista insinöörituttavaa, joista toinen on ostanut auton naiselta (ammattitaitoiselta automyyjältä) ja toinen tunnustaa, ettei ymmärrä konepellin alta muuta kuin sen, että pissapojan säiliöön pitää panna vettä ja öljytikkua joskus kurkistaa.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa kun tämä Audi-keskustelu heräsi. Itse autoliikkeitä taannoin kiertäneenä, kohteli puolet liikkeistä minua kohdan A-mukaan. Yksi kohdan B ja yksi kohdan C-mukaan. Oliko silloinen kotiäiti-ulkoasuni liian vaatimaton?

    VastaaPoista
  2. Hieman aiheen vierestä (ulkoasusta): Mieheni meni autoliikkeeseen kuluneissa farkuissa ja nahkarotsissa, tukka liian pitkäksi venähtäneenä. Häntä kohdeltiin nuivasti. Ajettuaan koeajot ja valittuaan auton hän meni toiseen liikkeeseen tekemään kaupat - naismyyjältä, joka kohteli häntä hyvin.

    VastaaPoista