tiistai 22. kesäkuuta 2010

11 MUSKETTISOTURIA JA KARDINAALI DOMENECH

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta – muskettisoturien motto on hukassa Ranskan jalkapallomaajoukkueelta. Toimitusjohtaja Domenechilla on johtajuusongelma ja seuraukset taitavat heiluttaa jo Ranskan hallitusta. Useiden lähteiden mukaan ennen Domenechia kaikki oli hyvin eli kriisiajanlasku alkaa vuodesta 2004. Valitsija on jo myöntänyt syyllisyytensä ja eronnut.Ranskan joukkue on hyvä esimerkki moninaisesta työyhteisöstä. Etniset ja sosiaaliset taustat vaihtelevat, pelaajat tulevat eri liigajoukkueista, vain sukupuoli on ollut tähän asti vakio. Supernopea sukupuolenvaihdos on tapahtunut kommentaattorien puheissa: primadonnat ovat astuneet kentälle.

Zidanen mentävä aukko keskikentällä on edelleen ammottava. Organisaatiomuutokset eivät tyydytä pelaajia ja tonteista taistellaan. Lehdistön mukaan Gourcuffille ei syötetä harjoituksissa, mikä täyttää ignoroinnin ja työpaikkakiusaamisen merkit. Anelkan irtisanominen henkilökohtaisista syistä vaikuttaa hätävarjelun liioittelulta. Epäselvyyttä tuntuu olevan siitä, kuka johtaa toimintaa, missä määrin asiantuntijoita kuullaan ja kenellä on oikeus antaa palautetta tai päättää toimintalinjoista. Valtataistelu pelaajien substanssiosaamisen ja valmentajan prosessiosaamisen välillä kiihtyy.

Jos johtajuus ja työnjako eivät ole selkeitä, taisteluita vallasta ja oikeutuksesta käydään kaikilla rintamilla. Eläkeläis-Zizou on värvätty mukaan ja parhaat asiantuntijat löytyvät katsojista. Olennaisin kysymys tuntuu olevan, onko Raymond Domenech pätevä valmentamaan Ranskan joukkuetta. Perustehtävä eli pallon saattaminen yhdessä vastustajan maaliin on unohtunut ja keskinäinen sättiminen jatkuu kentän ulkopuolella.

Maradonan, Jumalan käden, joukkue on valmis seuraamaan valmentajaansa voittoon asti. Ranskan joukkue menetti kunniansa jo karsintaottelussa Henryn kädestä. Todennäköisesti sen kisat päättyvät tänään otteluun Etelä-Afrikan kanssa. Tähänastisen perusteella voi jännittää sitä, ketkä ovat valmentajan valittuja ja suostuvatko he saapumaan kentälle.

Valkoinen pelastaja Laurent Blanc (suom. valk.) jatkaa Domenechin jälkeen. Odotetaan sankaruusnäytelmää, toivottavasti se ei vaihdu tragikomediaksi. Yritysmaailmassa olisi muutoksen toivossa valittu NHL-valmentaja, jolloin taistelu käytäisiin siitä, voiko jalkapalloa pelata viidellä miehellä ja miksi pelaajat liikkuvat ruohikolla niin hitaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti