tiistai 9. maaliskuuta 2010

Excel, kolmas aivopuoliskoni

CV:n atk/ict-taitojen kohdalla lukee usein MS Office (Word, Excel, PowerPoint). Työnhakukursseilla kehotan tekemään kirjoitusvirheen jossain muussa kuin Exelissä (joka muuten on Mäntyharjulla tehty suksi- tai jalkasauva). Jokin aika sitten tarttui korvaani Mac-nörtin epäily: löytyykö Excel kaikkien koneilta. Ihmettelin, voiko työssä tulla toimeen ilman Exceliä ja perustuuko intohimoinen suhteeni siihen työhön, ammattiin, ajatteluun tai sukupuoleen?Suhtautumiseni Wordiin on aina ollut kaksijakoinen. Kirjoittaminen - tämänkin – on tapani ajatella ja Word sopii siihen hyvin. Kuitenkaan en ole koskaan löytänyt kunnollista yhteisymmärrystä muotoilun, tms. systeemin kanssa, mikä on ollut hankalaa, kun käsiteltävänä on ollut muutamia satoja sivuja tekstiä kerrallaan. Myös PowerPointin käyttö on työlästä, vaikka se on päivittäinen työkaluni. Nyhrään yksityiskohtien kanssa, kun en osaa käyttää edes ohjelman perusominaisuuksia kunnolla.

Entiset yhteistyökumppanini varmaan muistavat, miten jaksoin vaatia tietoja Excel-muodossa, vaikka en osannut perustella vaatimustani. Mac-nörtin kommentin jälkeen rupesin miettimään ohjelmien rakennetta ja käyttötarkoitusta. Wordin perusyksikkö on sana ja tavoitteena teksti. PowerPointin perusyksikkö on dia ja tavoitteena esitys. Excelissä sen sijaan perusyksikkö on tieto ja paras käyttötarkoitus tiedonkäsittely ja suurten tietomäärien joustava hallinta. Jos kyseessä olisi ihminen, Word ja PowerPoint edustaisivat käsiä, Excel aivoja.

Excelillä voi laskea, ajatella, opiskella, järjestää ja hallita suuria määriä tietoa ja kuvata sitä havainnollisesti värien ja tiedosta muodostettujen kuvien avulla. Funktioiden ja laskentakaavojen avulla voi rakentaa systeemeitä, joiden avulla on helppo tehdä johtopäätöksiä. Kun syöttää perustiedot, niin niitä vaihtamalla voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Tähänastisista toistaiseksi hauskin sovellus on ranskan kielen sanojen opiskelu Exact-funktion avulla.

Macin käyttäjät sekä sanan, kuvan tai ihmisten kanssa työskentelevät eivät yleensä tunne Excelin ominaisuuksia. Numeroiden kanssa toimivat käyttävät sitä laskemiseen. Tuotannon kanssa tekemisissä olevilla Excel on yleensä aivojen jatkeena, vaikka käytössä olisi toiminnanohjausjärjestelmä. Ei ole väliä, tehdäänkö tuotetta puusta, metallista, muovista, aivoista tai muusta, ”insinööri” ja Excel sopivat yhteen. Yrittäjälle se sopii asiakkaiden, ajan ja rahan kanssa reaaliaikaiseen ja yrityksen historian mittaiseen kartalla pysymiseen.

Sukupuolta ja varsinkin aivojen rakennetta tarjotaan selityksenä moneen asiaan. Tasa-arvonäkökulmasta voisi kysyä, onko aivoilla sukupuolta. Sukupuolihormoneja erittävät rauhaset sijaitsevat yleensä muualla kehossa. Oman kokemukseni perusteella Excelin käyttöasteeseen vaikuttaa enemmän se, onko insinöörin tapaisissa töissä kuin se, mitä housuista löytyy.

Muuten, se samainen Mac-nörtti antoi vinkin uudesta työkalusta. Excel-tiedostoja voi jakaa netissä kätevästi: http://www.dropbox.com/.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti