torstai 9. elokuuta 2012

TYÖ VAI PAIKKA?

Etätyö on työpaikan ulkopuolella tehtävää työtä. Ennen oli savupiippu, tehdas, jonka ympärillä tehtiin työtä, asuttiin ja elettiin tehtaan asunnoissa.

Ensin pitää olla työpaikka, että voi mennä siitä etäälle työtä tekemään. Työ vaatii tekemistä varten paikan ainakin silloin, kun ollaan aineellisten asioiden kanssa tekemisissä. Tehtaissa tuotetaan tavaroita -  Ikea on  siirtänyt kokoonpanolinjan kotioloihin. Kampaajalle on hyvä mennä paikan päälle, mutta esimerkiksi osa vanhuksista on siirretty jo etäseurantaan.

Palvelu- ja tietoyhteiskunnassa työ ei enää ole juurillaan, mutta työn tekemisen ehdot, edellytykset ja hinnoittelu perustuvat usein siihen, että kuljetaan jostain portista tiettyyn aikaan ja ollaan tiettynä aikana sovitussa lokerossa ja lähetetään sähköpostia viereiseen lokeroon.

Etätyö on poikkeama normaalista työstä. E-työssä tieto- ja viestintäteknologia ovat "työympäristö",  hajautettu tai liikkuva työ eivät enää ole juurtuneet osoitteeseen. Työsopimuksen vähimmäissisältö edellyttää työntekopaikan tai " jos ei pääasiallista tekopaikkaa, selvitys periaatteista joiden mukaan työntekijä työskentelee eri kohteissa". Kävisikö verkko tai pilvi?

Äskettäisen väitöstutkimuksen  mukaan opetuksen verkkokäyttö on ollut enimmäkseen materiaalin jakamista ja olemassaolevien toimintojen (luennot, tehtävät) toteuttamista verkon välityksellä. Kun tekstinkäsittely tuli käyttöön, sitä käytettiin alussa kuten kirjoituskonetta, vain printteri puuttui. Uusien välineiden mahdollisuudet jäävät usein vanhojen toimintatapojen jalkoihin.
 
Työttömiä osaajia on kaikkialla Suomessa, työllistyminen pääkaupunkiseudun ulkopuolella usein vaikeaa. Virastojen siirtäminen on kallista, hidasta ja työlästä. Tekijöiden liikkuvuuden sijasta voisi liikuttaa työtä. Jos Mannerheimintien hotellihuone varataan Englannista, miksi ei Pöljällä voitaisi suunnitella pilvenpiirtäjien rakenteita?

Tieto siirtyy pilviä pitkin, työssä on vielä tekemistä. Teknologia ei ole vuorovaikutuksen tai yhteisöllisyyden este, sitä voi käyttää tekosyynä ja istua tuppisuuna samassa pöydässä.  Käyttäjille tehdyt sovellukset, yhdessä opettelu ja teknologisten esteiden ylitys voivat luoda uudenlaista yhteisymmärrystä, innostunutta ja tuottavaa työtä .  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti