sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

iPad, iPhone vai iVot - teknologian rajamailla

Junamatkalla Helsingistä Kuopioon kävimme antoisaa keskustelua satunnaisten (VR:n lipunmyynnin arpomien) matkakumppaneiden kanssa. Eräs heistä kertoi stuertin kehottaneen sulkemaan ai-pädit, ai-founit ja kaikki muut aiait. Yhdessä pohdimme, oliko luvallista jättää ai-vot (iVot) päälle.

iVot jäi kytemään mieleen asimovilaisessa hengessä. Isaac Asimov oli scifi-kirjailija, alkuperäiseltä koulutukseltaan biokemisti. Robotiikka ja psykohistoria olivat hänen pääteemojaan. Molemmissa hän liikkui ihmisaivojen ja ihmisen kehittämän tietotekniikan rajapinnalla jo 1950-luvulla.

Äskettäisessä sosiaalipsykologian väitöstilaisuudessa aivoissa sinkoili ajatuksia insinööreistä ja tekniikasta. Väitöksen aihe oli insinöörien sosiaaliset taidot. Wikipedian mukaan tekniikka tulee sanasta tekhne, joka muinaisessa Kreikassa merkitsi vapaiden miesten (alkuinsinöörien?) tietoja ja taitoja.

Antropologi Tom Boellstorff kuvailee teknologiaa yksilön näkökulmasta sellaiseksi, mitä ei ole ollut olemassa, kun on syntynyt. Se, mikä toiselle on teknologiaa, on toiselle itsestäänselvyys. Tämä näkyy sukupolvien näppituntumissa, toisilla se on Remingtonista, toisilla 486:sta ja joillakin iPadista peräisin.

Väitöstilaisuudessa pohdittiin, ovatko sosiaaliset taidot tarpeen insinööreille ja miten niitä voisi edistää. Erään metalliyrityksen toimitusjohtajan mukaan globaalien markkinoiden huipputeknologia vaatii uudenlaisia tekijöitä. Miesvoiman ohella naisaivot pärjäävät.

Antiikin ajoista paljon on muuttunut. Teollisen vallankumouksen ajoilta tekniikka on laajentunut tehdassaleista näppäimistöjen, kaukosäädinten, maksuautomaattien ja erilaisten ohjainten välityksellä osaksi jokapäiväistä elämää, vaikkei meillä vielä ole Robotti Daneel Olivawia.

Ammattialojen välisiä kuiluja ylittävät yhteistyötaidot ja yhteiseen ymmärrykseen tähtäävä viestintä ovat tarpeen monilla yleisen ymmärryksen ylittävillä aloilla, tekniikka ei ole ainoa. Insinöörien ja ihmisten yhdistämisessä  olisi hyvä miettiä tekniikan ja teknologian merkitystä ja käyttöä. Kyse ei ole aivokapasiteetin puutteesta, vaan sen suuntaamisesta. 

Sitä saa, mitä tilaa - tai kouluttaa. Insinöörin iVot taipuvat tarpeen mukaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti