perjantai 8. marraskuuta 2013

IKÄSYRJINTÄALTIS?

Luin Työterveyslaitoksen ikäsyrjintäjulistuksesta, että eri-ikäisyys työpaikalla lisää ikäsyrjinnän riskiä. Apua, olen vaaravyöhykkeessä. Onko THL valmistautunut riskiryhmien rokotukseen?

Tapasin joku aika sitten työkaverin menneiltä ajoilta. Muistelimme kapinallista nuoruuttamme, miten kyseenalaistimme vanhoja käytäntöjä eikä meille riittänyt se, miten ennen oli tehty. Emme olisi millään jaksaneet odottaa kahtakymmentä vuotta tullaksemme kuulluiksi.

Keskustelu siirtyi  iästä ja kokemusvuosista nykyisiin työkavereihimme, joilla ikää on kokemusvuosiemme verran. Asiantuntijat nuortuvat kaiken aikaa. Ihmettelimme, mitä voimme oppia heiltä, jotka notkeasti liikkuvat uusien  teknologioiden maailmoissa.

Vähän aikaa sitten olin Adobe-vierihoidossa. Huomasin osaavani jotain ja oppivani uutta. Kolmekymppisenä kuvittelin, että tähän se päättyy. Nuorten opettajien kanssa ei tule idioottiolo, vaikka joutuu kysymään, kun ei ymmärrä. Lisäksi saa sellaisia vahvistusruiskeita, että innostuu ja onnistuu kokeilemaan uusia asioita ja keksimään itse lisää.

Keskustelukumppanini kysyi, olenko kokenut tätisyrjintää työssä. Piti miettiä ennen kuin löysin esimerkin. En halua käyttää aikaani täyttämällä jonkun projektin tätikiintiötä. Läsnäolorukseilla ei ole lupa näkyä, ei kuulua eikä kysyä. Toisaalta en lakkaa ihmettelemästä niitä koulutettuja nuoria asiantuntijoita, jotka kysyvät, kuuntelevat, pyytävät palautetta ja  kaiken lisäksi uskovat sitä. 

Vanhempien ihmisten kokemusta on helpompi arvostaa, kun se puhuu puolestaan. Työkokemuksen arvo ei riipu siitä, kauanko on jossain ollut, vaan mitä on kokenut, ottanut opikseen,  valmis jakamaan ja jalostamaan yhdessä muiden kanssa. On hienoa kuunnella muiden kokemusta, kun muistaisi omalla kohdalla jalostaa eikä selostaa menneisyyttä.

Jos eri-ikäisyys lisää ikäsyrjintäriskiä, mitä tekee samanikäisyys. Luokittelu synnyttää lokeroita, lokeroilla on väliseinät, pahimmillaan omat istumapaikat kuten Rosa Parksilla. Ikä on olosuhdetekijä, joka pitää ottaa huomioon silloin, kun sillä on merkitystä eikä mitata aivotyön tuloksia maratonaikojen perusteella.

Haluaisitko itse työtuolissasi lukevan ikääntyvä, ikääntynyt vai iätön?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti