maanantai 16. joulukuuta 2013

AITOA ETÄVUOROVAIKUTUSTA ?

Odotin vuoroani kaupan kassalla. Kassa jutteli edellisen asiakkaan kanssa, mutta alkoi vedellä ostoksiani hihnalta. Jutun jatkuessa edelleen maksoin ostokseni kortilla ja keräsin ne ilman, että kassa sanoi minulle sanaakaan. Minä sanoin "anteeksi", kun kurotuin ottamaan ostoksiani edellisen asiakkaan takaa.

Samassa fyysisessä tilassa olemista pidetään ylivertaisena verrattuna etävuorovaikutuksen muotoihin. Jossain kolumnissa puolustettiin äskettäin joulukorttiperinnettä "ainakin tunnen joulukortin lähettäjät toisin kuin facebook-kaverit".

Fyysinen läheisyys ei takaa ymmärrystä. Palaverissa voi hyvin olla muissa maailmoissa, vieruskaverin läpi voi katsoa tai olla kuuro muiden puheelle niin kotona kuin töissä. Etävuorovaikutuksen onnistuminen edellyttää helppokäyttöisiä välineitä. Jos energia menee välineen käyttöön, se syö "ymmärryskaistaa". 

1970-luvulla luin Isaac Asimovin Säätiö-sarjaa ja unelmoin etäisyydet ylittävästä yhteydenpitosta, teleporttaamisesta paikasta toiseen. Erilaisissa työhyvinvointitesteissä saan huippupisteet kaikesta muusta paitsi työympäristöstä, joka tarkoittaa ajelua ympäri Suomea. Vähän aikaa sitten joku haaveili, että voisi siirtyä paikasta toiseen ilman ajan kulumista.

Haaveista on tullut totta. Yhteisen kohtaamisen edellytys ei ole, että siirrytään fyysisesti pitkiä matkoja ja vietetään rajattomasti hukka-aikaa maanteillä. Kohtaaminen voi tapahtua oman työpöydän tai yhteisen neuvottelupöydän ääressä tai sitten vaikka keinutuolissa Skypen kyydillä lapsenlapsen luo toiselle puolelle maailmaa.

Puhelimessa puhuminenkin on joskus ollut jäykkää ja muodollista, kunnes teknologiset muurit ovat murtuneet ihmisten väliltä. Aitoutta ei voi mitata metrien etäisyydellä, vaan yhteisellä ymmärryksellä, joka syntyy tai on syntymättä etäisyydestä riippumatta. Teknologia auttaa ylittämään ajan ja paikan rajoituksia ja se luo uusia kohtaamisen mahdollisuuksia yhteistyöhön.

Soitin operaattorille tilatakseni monimutkaisia palveluita. Sain ymmärrettävää ja ystävällistä palvelua henkilöltä, jota tuskin tulen tapaamaan, vuorovaikutuksemme tapahtuu puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Kaupan kassalla minulle olisi riittänyt "päivää, kiitos ja näkemiin", teknologiavälitteisessä yhteydessä tuli tunne tarpeitteni ymmärtämisestä ja täyttämisestä.

Antin kanssa joimme yhdessä aamukahvia tänä aamuna. Voit käydä kuuntelemassa ja arvioida 85-km-vuorovaikutusta: Antin ja Satun virtuaaliaamukahvit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti