tiistai 7. marraskuuta 2017

KOKEMUS NARIKKAAN JA SORMI SUUSSA PUUHUN

Törmäsin digipulmaan.  En ymmärtänyt, mikseivät tietyt videot näkyneet Macissa.  Kyselin kumppaneilta ja kyselin googlelta erilaisten hakusanojen avulla. Sain vastaukseksi Hopeiselta omenalta paljon vaikeita sanoja ja selvittelin flashia ja javaa niiden perusteella. Johtopäätös oli, että digiymmärrykseni katto on tullut vastaan. Tai että koneeni on saanut dementiatartunnan minulta.

Tilanne tuntui toivottomalta. Varsinkin kun työkseni vakuuttelen muille, että digi on vain väline ja kokemuksella on paikkansa. Mietin, olisiko syytä hankkia digivalvoja itselleni (vrt. edunvalvoja). Olinhan jo joutunut hankkimaan vierihoitoa selvitäkseni uuden oppimisympäristön (eSmart) käytöstä. Ehkä tarvitsisin digidoulan, joka pitäisi kädestä tai peräti tekisi puolestani. En ollut kuvitellut tarvitsevani sellaista  - vielä.


Digitaalisen epätoivon keskellä muistin tulevaisuusmentorini Henkan sanat edellisessä digikriisissäni. Silloin pohdin, olenko liian vanha ja riittävän älykäs selviytymään haasteesta. "Olet riittävän vanha." Nuoren miehen lempeät sanat avasivat aivolukon ja tajusin, että digipaniikissa olin jättänyt kokemukseni narikkaan ja heittäytynyt avuttomaksi.

Kauan sitten väitin esimiehelleni, etten voi ymmärtää talousasioita, kun minulla ei ole alan koulutusta. KHT-tilintarkastaja-esimieheni kysyi, kuka minun omat raha-asiani hoitaa. Vastaus oli tietysti itsestään selvä. "Laitat vain nollia perään." Sen jälkeen ymmärsin, että tuloslaskelmaakin pystyy lukemaan yhteen- ja vähennyslaskutaidolla, joskus kerto- ja jakolaskulla täydentäen. Olennaista on osata verrata. 

Alussa mainittu digipulmani ratkesi, kun luovuin digi-etuliitteestä ja ajattelin sitä yksinkertaisena ongelmana. Keräsin tosiasiat ja vertasin niitä keskenään. Arkijärki riitti. Jostain syystä sivusto tulkitsi tavalliset videoni mainoksiksi ja mainosten esto-ohjelma esti niiden näyttämisen. Nyt vain odottelen tilanteen korjaamista. Sitä varten olen kääntynyt asiantuntijan puoleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti