sunnuntai 27. helmikuuta 2011

SIEPPARI TYÖELÄMÄSSÄ

Monsterin mukaan työpaikkahaastatteluun kannattaa pukeutua asiallisesti ja siististi. Koulutuksesta saadaan materiaalit ja kaavat, mutta miten niistä räätälöisi itselleen sopivan ammatti-identiteetin, että kelpaisi ja pärjäisi työmarkkinoilla.

Työelämän pukeutumispalvelussa pitäisi yhdistää koulutuksessa hankitut tiedot, tekemällä hankitut taidot sekä löytää oma paikka työmarkkinoilta. Eri tieteenaloilla oman ammatti-identiteetin  löytäminen ja asiantuntijuuden tunnistaminen on erilaista. Katarina Stenbergin kirja Riittävän hyvä opettaja antaa eväitä opettajille oman käsialan tunnistamiseen ja käyttämiseen työelämässä.

Stenberg kuvaa opettamista käsitteiden elementitis ja aboutitis  avulla. Pesäpalloa voidaan opetella harjoittelemalla yksittäisiä vaiheita (elementit), kuten lyöntitekniikkaa tai koppia tietämättä, miten ne liittyvät toisiinsa tai missä niistä olisi hyötyä (elementitis). Aboutitis-vaihtoehdossa taas lähdetään liikkeelle pesäpallosta pelinä (about) , sijoitetaan erilaisia elementtejä kokonaiskuvaan ja nivotaan niitä toisiinsa.


Stenbergin pesäpallovertaus toi mieleen erään korkeastikoulutetun asiantuntijan kommentin, miten usean vuoden aikana opiskelluilla tiedoilla ei tunnu olevan kovin paljon yhteyttä  työmarkkinoille. 

Entä jos perustettaisiin Formula-yliopisto, jossa keskityttäisiin pelkästään F1-tekniikkaan ja ympyrän ajamiseen useita kymmeniä kertoja peräkkäin mahdollisimman nopeasti? Vetteleitä, Kovalaisia, Sennoja, Laudoja tai Fangioita tarvitaan  kuitenkin vain kourallinen kerrallaan ja suuri osa niin ihmisten kuin tavaramassojen liikuttelusta tapahtuu maailman parinkymmenen moottoricolosseumin ulkopuolella.

Eri tieteenaloilla työelämän aboutitis on varsin erilaista. Työvoimahallinto järjestää jälkituotteistuskoulutuksia, joissa koulutuksessa hankituille tiedoille ja taidoille etsitään sijoituspaikkaa sekä valmennetaan pärjäämään työmarkkinoiden huutojaossa. Työelämän  tähdeksi tuleminen vaatii pelin monipuolista ymmärrystä, supersiepparinkin pitää oivaltaa, mistä suunnasta pallo on tulossa ja juosta vuorollaan pesältä toiselle.

Niin Formuloissa kuin ADR-kuljetuksissa tai HKL:n busseissa pätevät samat liike-energian lait ja palamisreaktio on sama tulipa energia hiilivetyjen seoksesta, etanolista tai kaasusta, kuten luonnontieteilijät varsin hyvin tietävät.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti