sunnuntai 28. lokakuuta 2012

JARI LITMASEN TYÖELÄMÄTAIDOT

Kävin Kuningas Litmasen ensi-illassa jokin aika sitten. Dokumentissa ei ollut mielestäni muuta vikaa kuin nimi. Allekirjoitan kuninkuuden osaamisen näkökulmasta, mutta on vaikea kuvitella kymppi Litmasta nostamassa itseään kärpännahkaviitassa muiden yläpuolelle Freddy Mercuryn tai Christiano Ronaldon tyyliin.Työelämätaitoja voidaan tarkastella kolmesta näkökulmasta:
1. substanssi- eli ammatillinen erikoisosaaminen
2. prosessiosaaminen eli kokonaisvaltainen näkemys
3. vuorovaikutustaidot

Jari Litmanen ei ole valmistunut jalkapallotohtoriksi, mutta kukaan ei kiistä hänen osaamistaan. Jeff Hawkinsin määritelmä asiantuntijuudesta täyttyy: Asiantuntija on henkilö, joka toistuvasti altistuessaan oppii erottamaan sävyjä ja kuvioita (malleja), joita ei asiantuntija ei erottaisi. Toistoja nähtiin dokumentissa, Jarin ja pallon välillä on pitkäaikainen suhde ja näkymätön side. He löytävät aina toisensa ja viihtyvät yhdessä.
Jalkapallo-otteluiden  kommentaattorit kommentoivat viisaina pelilaudan joulukuusia tai timantteja. Varsinainen prosessiosaaminen tulee esiin livenä ruohikolla, kun Jari Litmanen on oikeaan aikaan oikeassa paikassa, löytää pallon, osuu siihen tai väistää ja tekee optimaalisia ratkaisuja, jotka johtavat mieleenpainuviin maaleihin.

Vuorovaikutustaidoissa Jari Litmanen on oiva esimerkki. 1990-luvulla tapasin erään hollantilaisen tehtailijan, joka lähes ensimmäisiksi sanoikseen totesi: "Te suomalaiset olette varmasti ylpeitä JARI LITMASESTA!!! " Häneen oli tehnyt vaikutuksen - ei ainoastaan Ajaxin ottelut - vaan nimenomaan Jari Litmasen televisioesiintyminen. "Hän puhui HOLLANTIA, voitko kuvitella, hän puhui meidän kieltämme!"

Dokumentissa oli paljon mielenkiintoista. Parasta oli kuitenkin Jari Litmasen puhe suhteestaan jalkapalloon ja omaan uraansa. Muut ovat laittamassa häntä eläkkeelle, mutta motivaatio ja hinku ovat tallella. Ehkä olisi tulevaisuuskeskustelun aika: Miten tuo osaaminen siirretään suomalaisen jalkapallon hyväksi? Ja miten itse kuningas voisi nauttia jalkapallosta edelleen?

Olen fani. Ihailen Jari Litmasen tapaa ja taitoa olla osana joukkuetta, antaa parastaan ja olla parhaimmillaan yhdessä joukkueen kanssa. Niitä taitoja tarvittaisiin työelämän pelikentillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti