maanantai 3. kesäkuuta 2013

TYÖELÄMÄN HYVÄ TYYPPI

Muurari muuraa, maalari maalaa, mutta mitä tekee ratkaisuarkkitehti tai level designer . Yhä useammat päätyvät tehtäviin, joita ei ole ollut vielä olemassa opintojen alkaessa. Työnantajat etsivät hyviä tyyppejä ja oikeaa asennetta, koska tutkintojen sisällöt eivät täsmää työelämän tarpeisiin.


Asenteella tarkoitetaan myönteistä tai kielteistä suhtautumistapaa. Onko hyvällä tyypillä hyvät geenit vai osaako sellainen olla ihmisiksi työssä? Hyvän tyypin etsiminen voi kuulostaa siltä kuin koulutuksella tai osaamisella ei olisi merkitystä. Kun työnantajia kuuntelee tarkemmin, kyse ei ole pelkästä sosiaalisuudesta ja asennekin on tiukasti kytkeytynyt ammattitaitoon ja osaamiseen.

Osaamisen sovittaminen käytäntöön vaatii erilaisia taitoja ja ominaisuuksia kuin tieteellisen tiedon etsiminen, esittäminen ja julkaiseminen. Toimintaympäristön ymmärtäminen ja pelisäännöt ovat tärkeitä. Miksi ollaan olemassa, mitä pitäisi saada aikaan, mihin mennessä ja millä tavoin tai mistä hyvästä palkka maksetaan. Osaamisella ei ole itseisarvoa sellaisenaan, sen hyöty ja merkitys tulevat esille vasta käytettäessä sitä yhdessä muiden kanssa organisaation päämäärien hyväksi. 

Markkinointi ja osaamisen brändääminen ovat myös tarpeen, sillä työnantajat eivät kaikista hyvistä yrityksistä, hankkeista ja kehittämisorganisaatioista huolimatta tiedä, mitä osaamista nykyisin on saatavilla ja mihin sitä voisi soveltaa. Työnantajien tietoisuus voi olla omalta koulutusajalta.

Joskus tuherretaan Excelillä monta päivää, kun alansa osaava bioinformaatikko tarjoaisi laskennallisen välineen muutamassa minuutissa. Tai paikkatietoasiantuntija soveltaisi osaamistaan logistiikassa, luonnonsuojelussa, metsänhoidossa tai missä tahansa sen sijaan, että näiden alojen ammattilaiset opettelevat paikkatiedon alkeita.

Osaaminen voi joskus kohdata yllättäen tarvitsijan. Vuosikausia sitten pohdimme talousjohtajan kanssa, mistä saisimme "insinöörimerkonomin". Seuraavana aamuna henkilöstöjohtajan puhelin soi ja soittaja esittäytyi tuotantotalouden tradenomiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti