tiistai 11. maaliskuuta 2014

TYÖN POSKESSA

Ennen työpaikat löytyivät paikallislehdestä, sunnuntain Helsingin Sanomista tai joku tiesi, mistä kannattaa juuri nyt kysyä. Jos työnhaku tuntuu menevän poskelleen, on hyvä kysyä, johtuuko se siitä, a) ettei töitä ole b) ne eivät löydy c) omassa hakutavassa on jotain korjattavaa d) tarvitaan jotain muuta.

Mistä lokerosta löydät tämän avoimen työpaikan?

"Tunnet alan lainsäädännön, ympäristövaikutukset, tiedonhallintajärjestelmät sekä teknologiat. Sinulla on tiedekorkeakoulututkinto ja hyvä suomen ja englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito."

Vastaus: Rakennusinsinöörit ja -teknikot 


Olen etsinyt luonnontieteilijätöitä pääasiassa mollin sivuilta eli TE-palveluista ja yrittänyt löytää keinoja suunnistaa ammattialaluokituksen perusteella. Kun molekyylibiologin tehtävä on jossain hallinnossa, tehtävästä tulee yhteiskunnallisen alan tutkija. Valtion työpaikat perustuvat ammattialaluokitteluun, kunnan työpaikat on luokiteltu kunnallisten tehtävien ja alojen perusteella.

Valtion humanistinen työpaikka?

"Hakijalle luetaan eduksi aiempi kokemus magneettisesta ja gravimetrisesta potentiaalikenttämallintamisesta (3D-mallintaminen), sähköisten ja sähkömagneettisten menetelmien erikoisosaamisesta ja seismisten menetelmien käytöstä."

Vastaus: Geofyysikko


Jokaisella palvelulla on oma luokittelu: Oikotiellä  on käytössä ala- ja tehtäväkohtainen luokittelu. Uranus (osaamisalueittain), Monster, (toimialat). Tilastokeskuksen toimialaluokitus on käytössä esimerkiksi Teknologiateollisuuden sivuilla, jossa voi etsiä töitä yritysten sivuilta. LinkedInissä työpaikkoja haetaan avainsanojen, yritysten tai oman verkoston perusteella.

Eräältä suuryrityksen henkilöstöpäälliköltä kysyttiin, paljonko he palkkaavat maistereita ja tohtoreita. Vastaus oli, että he etsivät asiantuntijoita. Ensimmäisenä täytyy astua ulos tutkintolokerosta ja sen jälkeen oppia suunnistamaan muuttuvilla työmarkkinoilla, joissa uusia tehtäviä ja nimikkeitä syntyy koko ajan.

Niitä täytyy oppia etsimään erilaisten lokeroiden kätköstä avoimin mielin ja oman osaamisen taikasanoilla. Mollin biologi-laatikosta löytyi mielenkiintoinen Luvittajan tehtävä Jyväskylästä.

Minä siirryn nyt vartiksi kauralesepuuron keittoon ja silmäilen samalla viime vuorokauden aikana ilmestyneet avoimet työpaikat tyypillisimmistä lokeroista ja vähän niiden reunoiltakin. Tuloksia voi seurata "puurolistalta"  Underoses.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti