lauantai 5. huhtikuuta 2014

TULISITKO MENTORIKSENI?

Jos joku kysyy sinua mentorikseen, vastaa kyllä tai tarjoudu olemaan käytettävissä ennen kuin kukaan ehtii edes kysyä. Kokemuksesi on arvokasta, parasta korkoa se tuottaa, kun sen jakaa muiden kanssa - myös sinulle.

Mentorointi on oppimisen oikotie ja matkalippu kokemukselliseen ja hiljaiseen tietoon, joka joskus on mentorille itselleenkin piilossa, kunnes joku sitä kysyy. Mentoroinnissa on mahdollisuus päästä sinne, mihin haluaisi päästä ja mihin toinen on jo päässyt.

Wikipedian mukaan "Osaava, arvostettu ja kokenut asiantuntija (mentori) neuvoo, tukee ja edistää kahdenkeskisessä vuorovaikutussuhteessa kehityshaluista mutta kokemattomampaa henkilöä työssä tai opiskelussa." Mentorointiin hakevat nuoret kysyvät, miksi joku haluaisi ruveta mentoriksi, mitä mentori siitä saa.

Neljättä kertaa mentorina ja useita vuosia muiden mentor-parien katalyyttinä tulee mieleen ensin piristysruiske työelämän maratonilla. Mentori voi nähdä työnsä uudessa valossa tuorein silmin. Joskus mentorointi on hyvä inkubaatiovaihe, jossa oma ura tulee käytyä läpi nuoren ja kiinnostuneen kanssa. Samanaikaisesti saa päivitettyä tutkimustietoa sekä pääsee tutustumaan oman toimenkuvan ylittävään maailmaan.
Mentorpari vuodelta 2006, karonkassa 2014.

Jotkut mentorit kertovat, että oma tie ei ole ollut helppo ja kokemus on ollut niin kova, että on arvokasta jakaa se eteenpäin. Biologian tohtorin tie akateemisesta ympäristöstä teollisuuteen on yksi sellainen esimerkki.

Perinteinen mentoroinnin näkökulma on siirtää osaamista kokeneelta kokemattomalle. Joskus mentorit aliarvioivat oman kokemuksensa merkitystä ja käytettävyyttä. Mentorointi ei ole pelkästään menestyksen jakamista, vaan myös niiden yritysten ja erehdysten, jotka sitä ovat edeltäneet. Mentori toimii myös peilinä ja roolimallina, jota vasten nuoret voivat tunnustella omaa asiantuntijuuttaan.

Kokemus on suhteellinen käsite. Omat nykyiset mentorini ovat jälkeeni syntyneitä, viettäneet nuoruutensa niissä maailmoissa, joita liian aikaisin syntyneellä ei ollut mahdollista lapsuudessaan kokea. Sosiaalisen median ja lisätyn todellisuuden oppaat ovat päivittäneet ajatuksiani tälle vuosituhannelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti