torstai 24. huhtikuuta 2014

UNELMA TYÖSTÄ JA TYÖELÄMÄN NUTTURAT

"Sain töitä!" oli vähän aikaa sitten saamani iloisen viestin otsikko. Lyhyellä tähtäimellä unelmoidaan leivästä, pitkällä tähtäimellä kannattaa etsiä unelmatyötä. Unelma on hyvä luonnostella väljästi, jotta tilaisuuden tunnistaa, kun se tulee vastaan.

Joskus unelman toteutuminen voi kestää. Kauan sitten haaveilin kesätyöstä kirjastossa. Siihen aikaan sisäänpääsy oli yhtä tiukalla kuin kirjastonjohtajan nuttura ja kirjojen hyväksymiskriteerit "ei Anni Polvaa eikä muutakaan kevytmielistä". Vain koulutettuja ammattilaisia. 

Muutama vuosi sitten osallistuin informaatioalan konferenssiin, jossa näin uudenlaisen kirjastomaailman. Asiakkaan näkökulmasta kirjasto on muuttunut avoimeksi ja somen tuulet puhaltavat sielläkin.

Kirjaston muuttumista voi verrata muuhun työelämään. Nutturapäisten kirjastonhoitajien tilalle on tullut somelaisia ammattilaisia eikä asiakkaiden tarvitse enää olla varpaillaan.  Aiemmin kemistin paikka oli valkoinen takki päällä laboratorion nurkassa. Nykyisin luonnontieteilijät ovat astuneet ulos vetokaapista ja työmarkkinoiden pakosta joutuneet etsimään uudenlaisia töitä.

Kun perinteisesti määriteltyä koulutusta vastaavaa työtä ei ole kaikille tarjolla, on luvallisempaa toteuttaa omia unelmiaan ja käyttää koulutustaan laajasti eri alueilla. Hymyilevät nuoret asiantuntijat, jotka nauttivat vuorovaikutuksesta asiakkaiden kanssa ja käyttävät osaamistaan luovasti ratkaistakseen heidän ongelmiaan, eivät vastaa perinteistä käsitystä ammatista, mutta kukapa kirjastoakaan tunnistaisi entisekseen.

Vähän aikaa sitten pääsin kirjastoon töihin. Pietilä-salin luennon jälkeen sain pitää CV-klinikkaa Metso-kirjaston kahviossa Tampereella. 

Eilen olin töissä Pieksämäen Poleenissa ja toukokuussa odottaa vielä yksi Sisä-Savon kirjasto - toivottavasti.

Saattohoitolääkäri, Terho-kodin johtaja Juha Hänninen toteaa tämän päivän Helsingin Sanomien artikkelissa: "Surullista on, jos kaikki unelmat on jätetty toteutettaviksi eläkevuosina, mutta aika loppuukin kesken." Unelmatyössä on tilaa myös elämälle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti