tiistai 25. elokuuta 2015

SUPERTOHTORIT - arjen draamaa 2

Sairaalan sykkeessä esiintyy useita supersankareita niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa tv-sarjoissa.  Yhteistä näille supersankareille on lääketieteellinen nerokkuus ja sosiaalinen kyvyttömyys. Nerokkaat tohtorit pelastavat potilaita ilmiömäisillä taidoillaan ja tarinat päättyvät yleensä onnellisesti.

Syke-draaman Holopaisen ulkomaisia kollegoita ovat muun muassa englantilainen Doc Martin ja yhdysvaltalaiset tohtori House ja neurokirurgi Sung Park tv-sarjassa Monday Mornings. Kun sairaus sattuu omalle kohdalle ja vastaanotolla tapaa vähäpuheisen diagnostiikkaneron tai huippukirurgin, draaman kaari ei päätykään onnellisesti sykkivään loppumusiikkiin.


Kohtaus 1.
Tohtori "Holopainen" huutaa potilaan nimen pitkän käytävän toisesta päästä. Kun potilas pääsee tuolista ylös, näkyvillä on vain joitakin avoimia ovia. Potilas onnistuu suunnistamaan oikeaan huoneeseen. Tohtori istuu pöydän takana koneen ääressä ja viittaa potilasta istumaan.
-Päivää. Millainen se vointi on ollut?
Potilas selittää omin sanoin ja yrittää kertoa, ettei kovin kummoinen ole ollut.
- Niin. Sitten tohtori luettelee pitkän rimpsun laskoa, hoobeetä, gammageeteetä, ceeärpeetä, kreatiniinia, leukosyyttejä numeroineen ja täydentää vielä idiopaattisilla ilmiöillä sekä toimintakokeiden funktioilla ja sanoo lopuksi kirjoittavansa yhden kuurin ja pari muuta lääkettä. 
-Hei, hei. 
Potilas tulee ulos huoneesta ja toteaa saattajalleen:
-Mitähän se sanoi?
---
Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas puhuu hoitotapahtumavaikutuksesta viitaten siihen, että joskus paranemiseen riittää keskustelu lääkärin kanssa. Joskus tieteellisesti todistettu hoito ei käynnisty hoitotapahtumavaikutuksen vuoksi.

---
Kohtaus 2.
Tohtori "Tuppurainen" tulee käytävälle ja kutsuu potilasta nimeltä. Hän jää odottamaan, että potilas ehtii hänen luokseen ja ohjaa tämän  vastaanottohuoneeseen. Tohtori kyselee potilaalta yksityiskohtaisesti ongelmasta, tekee täydentäviä kysymyksiä ja ehdotuksia. Tutkimukset tehdään potilaan tuntemuksia kuunnellen. Jatkotoimenpiteet selitetään ja perustellaan tarkasti. Potilaalle tulee hoidettu olo: Kaikki, mitä on tehtävissä on tehty ja hoitotoimenpiteet jatkuvat heti, kun saadaan lisää tietoa.
---
Kohtaus 1 ja 2 tapahtuvat kahdessa eri keskussairaalassa, kahden eri erikoisalan yksikössä. Potilaat ovat eri-ikäisiä. Lääkärit ovat omien erikoisalojensa kokeneita spesialisteja, nimet ovat muualta lainattuja.

Monday Mornings -sarjassa henkilökunnan palautepalavereissa onnistumisia ja epäonnistumisia ruoditaan maanantaisin suuressa luentosalissa. Esille nostetaan hoitotapahtumia ja käsitellään - ei ainoastaan sitä, mitä lääkärit tekevät - vaan myös sitä, mitä he sanovat potilaille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti