Facebookissa olen seurannut keskustelua aamuyön viettotavoista. Kirjoitin kymmenen vuotta sitten Työelämän valttikortit -kirjaamme luvun Aamukolmen ajatuksia. Joskus olen ehdottanut keskustelukumppaneille aamukolmen klubin perustamista. Vähän aikaa sitten rakensin itselleni mielen talon - aamukolmelta tietenkin. Sen jälkeen kävin nukkumaan.
Vuosia sitten kuulin erään työterveyspsykologin sanovan, että voi vaikuttaa siihen, miten ajattelee. Tämän jälkeen olen kuullut kerrottavan, että tunteet ovat vain tunteita, ajatukset ajatuksia ja niiden voi antaa tulla ja mennä rauhassa. Mielikuvaharjoituksessa ajatukset ovat virrassa lipuvia lehtiä, jotka tulevat ja menevät.
Tosiasia on, että vaikka ajatukset olisivat kuinka innostavia, niin valvominen on valvomista. Eräänä aamuyönä päätin rakentaa mielen talon, sillä kyllästyin katselemaan virrassa lipuvia lehtiä ja huolestuin siitä, mihin kaikki mielenkiintoiset ajatukseni päätyvät. Halusin pitää ajatukset tallessa, mutta aamukolmelta nukkuminen on tärkeämpää.
Mielen talossa on huoneita kaikille ajatuksille. Vanhat asiat laitetaan arkistoon. Työhuoneeseen menevät työasiat. Vierashuoneeseen vieraat ihmiset. Huolet jäähdytettyyn huolihuoneeseen. Innostuneet ajatukset osoitetaan ilotulitushuoneeseen katon rajaan. Kun jokin ajatus välähtää, ohjataan se välittömästi omaan huoneeseensa, josta se varmasti löytyy myöhemmin.
Kaikki ajatukset tervetulleita 24 h! |
Tärkein huone on NYT-huone. Se on huone, johon pääsevät vain ne ajatukset ja asiat, joilla on merkitystä aamukolmelta. Tärkeintä on nukkuminen, ja jos ihan pakko, niin vessassa käynti ja kipu, jos siitä ei muuten pääse eroon. Muut ajatukset saavat tulla ja säilyvät tallessa omissa huoneissaan, kunnes ne otetaan esiin sopivana ajankohtana.
Mielen talossa ei ole mitään uutta. Se on NLP-hengen mukainen sovellus eli jos jokin toimii, niin käytä sitä. Äskettäin Helsingin Sanomissa kirjoitettiin 25 vuoden unettomuudesta, jota oli hoidettu pitkään unilääkkeillä. Työ ja elämä tulittavat yhä tehokkaammin erilaisilla virikkeillä ja vaatimuksilla. On hyvä pitää mielensä omassa hallussaan niin pitkälle kuin se on mahdollista.
Joskus olen käyttänyt koulutuksessa
metaforaa, jossa mieleen tuikkivia ajatuksia voi ripustaa ilmapalloihin
ja antaa niiden lentää, minne lentävät ja
laskeutua sinne, mihin niiden kuuluukin. Metaforan
tavoitteena on keskittyä läsnäoloon ja koulutustilanteeseen. Muut asiat
rajataan ulkopuolelle. Mielen talossa ne ohjataan omille paikoilleen,
odottamaan sopivaa hetkeä - olipa kyseessä yöaika tai työaika.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti