maanantai 18. tammikuuta 2016

MILLAISTA ILMAA TÄNÄÄN TYÖYHTEISÖSSÄ?

Kokous alkaa. Takarivissä kännykät ja läppärit, paperipinojen yllä touhukkaat päät. Oven vierestä voi pujahtaa hakemaan kahvia tai soittamaan puhelun. Jos myöhästyy, saattaa joutua eturiviin. Henkisen kuolion pystyy kuitenkin ehkäisemään sopivan vieruskaverin avulla. Onkohan lopussakaan mitään tärkeää? Jos viriäisi joku keskustelu,  voisi lähteä vaivihkaa.


Työnohjaaja katselee työyhteisöjä ja vuorovaikutusta ulkopuolisin silmin. Jeff Hawkins kuvaa asiantuntijuutta altistumisen ja herkistymisen näkökulmasta. Mitä enemmän työyhteisöjä tapaa, sitä enemmän vuorovaikutus on työn ja yhteisön näköistä. Se, mikä vaikuttaa sisällä olijoista luonnolliselta, näyttää ulkopuolisen silmin erilaiselta. Työnohjaaja poistuu työyhteisöstä, mutta työyhteisön uudet jäsenet joutuvat ulkoisen ja sisäisen maailman murtoveteen.

Vuorovaikutus on aineetonta ja kuitenkin niin näkyvää ja tuntuvaa. Hyvä vuorovaikutus on kuin raitista ilmaa. Sitä hengittää vaivatta ja ponnistelematta. Joskus tunkkaisen ilman huomaa vasta ulos päästessään. Toisinaan tarvitaan reipasta tuulenvirettä, että huomaa vetää keuhkot täyteen raitista ilmaa. On hyvä herkistyä myös sille, minkälaista ilmaa itse jättää jälkeensä tai tuo tullessaan. Millaiselle ilmalle uusi työntekijä altistuu tai tottuu?

Vuorovaikutustaitoja edellytetään lähes kaikissa työpaikkailmoituksissa. Perehdytystä työyhteisön vuorovaikutukseen ei yleensä anneta. Vai oletteko kuulleet jonkun sanovan, että meillä on täällä tapana sanoa huomenta ja kiittää sekä kuunnella kiinnostuneesti, kun muut puhuvat. Tai että joku sanoisi: Täällä ei ole tapana tervehtiä eikä kuunnella muita, puhutaan toisen päälle eikä kuunnella eikä yritetä ymmärtää tai löytää yhteistä ymmärrystä, vaan kilpaillaan oman ja ainoan näkökannan voitosta.

Nuori sankarileijona Kasper Björkqvist kuvaili nuorten jääkiekon MM-joukkueen vuorovaikutusta Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Hänen mukaansa on helppo olla joukkueen jäsen, kun joukkueella menee hyvin. Henkisen valmentajan avulla he ovat opetelleet, miten toimitaan sitten, kun joukkueella menee huonosti. Miten otetaan kaverin tunteet huonona päivänä vastaan ja miten toimitaan itse.

Työyhteisöissä tarvitaan yhteistä puhetta yhteisestä työstä. Ei vain silloin, kun menee hyvin tai huonosti, vaan kaiken aikaa. Työyhteisöissä puhutaan kyllä siitä, mitä tehdään ja kahvipöydässä kaikesta muustakin. Puutetta on yleensä siitä, MITEN tehdään YHDESSÄ. Vuorovaikutusta ei voi ostaa pullossa, kuten raitista ilmaa Pekingissä. Se täytyy tehdä aivan itse. Joskus sen harjoitteluun tarvitaan ulkopuolista apua kuten jääkiekkojoukkueessa henkistä valmennusta.


Vuorovaikutusta Iisalmi-Jyväskylä.
Vuorovaikutus on joukkuelaji. Kuitenkin jokainen on vastuussa omalta osaltaan siitä, millaista ilmaa puhaltaa yhteiseen nuotioon vai syljeskeleekö sitä sammuksiin. Kaiken käsikirjassa Esko Valtaoja kuvaa maailmankaikkeuteen sopivan menestymisstrategian "olla yhteistyöhaluinen, vastavuoroinen, luottavainen ja anteeksiantava". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti