maanantai 21. maaliskuuta 2011

SOSIAALINEN DESIGN

Alf Rehnin kirja Vaarallisista ideoista herätti ajatuksen, miten layoutilla voisi muuttaa toimintaa. Miten jalkapallo muuttuisi, jos maalit siirrettäisiin sivurajojen keskelle? Ex oriente lux, idästä valo, luokan etuosasta viisaus? Miten turvallisesti takariviin taantuneet aivot saataisiin aktivoitua?



Rakenteita ei kannata ruveta muuttamaan umpimähkään ja huvin vuoksi, mutta on hyvä tutkailla, miten rakenteet vaikuttavat toimintaan. 

Sosiaalipsykologian suunnannäyttäjä Kurt Lewin totesi olevansa sosiaali-insinööri. Lewinin tapa kuvata vuorovaikutusta ja sosiaalisia rakenteita topografian ja kenttäteorian avulla yhdistivät teoriaa ja käytäntöä. Toimintatutkimuksen tavoitteena on sekä ymmärryksen lisääminen että toiminnan kehittäminen.

Pelkän istumajärjestyksen muuttaminen luokassa tai organisaatiossa muodon vuoksi on hakuammuntaa, ei mitään Mäkäräistä. Muutoksessa pitää olla järki ja suunta. Joskus tulee onnenpotkuja ulkoapäin, kun olosuhteet muuttuvat ja on pakko muuttaa toimintaa ennalta-ajattelemattomaan suuntaan. Sosiaalipsykologi Jaana Venkula kuvaa kriisiä mahdollisuutena uusien suuntien ottamiseen ja oppimiseen.

Riskitön muutos ei ole muutos, se on entisen ehostusta. 90-asteen muutos jalkapallossa muuttaisi ainakin pelin dynamiikkaa. Ehkä yleisökin saisi ihmeteltävää vähämaalisten puolitoistatuntisten sijaan. Pitäisiköhän pelaajat kouluttaa uudelleen, kenties erilaiset lahjakkuudet nousisivat esiin. Tai ehkä 90-asteen muutoksen sijaan kannattaisikin rakentaa pyöreä areena härkätaistelujen tapaan.


Lewinin sosiaali-insinööri oli jotain muuta kuin nykyinen social engineering. Ex occidente luxus, ex occidente luxus, totesi Stanislaw Jerzy Lec. Siis idästä valo, lännestä ylellisyys. Ex some?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti