tiistai 29. maaliskuuta 2011

TYÖELÄMÄPOKKAA

"Ihmisillä on tapana ajautua tehtäviin, joissa tehtävän vaatimukset ylittävät henkilökohtaiset edellytykset",  oli entisellä työkaverilla tapana todeta. Avoimeksi jäi, kenestä hän puhui.Joiltakin työelämäpokeri sujuu paremmin kuin toisilta. Osaamattomuutta voi peittää delegoimalla tai ohittamalla tehtäviä, jotka eivät suju. Yksinkertaisin, mutta vähän käytetty, vaihtoehto on tunnustaa reilusti osaamattomuutensa ja heittää täydellisyyden viitta hartioilta vapaaehtoisesti.

Menestymisen harha on, että osaa ja ehtii kaiken sekä nielee mitkä tahansa haasteet kakistelematta. Jatkuvan muutoksen ja kasvun kulttuuriin ei mahdu pysähtymistä - edes hengittämään. Kiire voi olla kivaa ja saada elimistön hehkumaan, mutta kullakin on  rajansa, jonka jälkeen siirrytään hapettomalle puolelle.

Jos suurin osa energiasta kuluu pokan pitämiseen, virheiden välttelyyn tai niiden korjaamiseen, niin lopputulos on huono. Harva jaksaa löytää ulospääsyä työn umpikujasta yksin. Jaloja työkaluja on olemassa  kuten kehityskeskustelut ja osaamisen johtaminen. Työn kuormitusta ja mitoitusta pitäisi miettiä jatkuvasti, sillä kyseessä on myös osaamisen hyötysuhde ja jalostusaste.Kaikki eivät pääse edes pelipöytään. Pokkaa tarvitaan sukulaisten kysyessä, eikö opinnäyte ole vieläkään valmis, eikö ole löytynyt sitä ensimmäistäkään työtä, uutta irtisanotun tilalle tai yrittäjälle asiakkaita. 


Kasvojen menettäminen on pelottavaa. Sen vuoksi  kannattaa olla myös elämä. Työnaamion riisuminen  ei vie kasvoja, oma naama löytyy alta.
1 kommentti:

  1. Naamioiden pitäminen tuntuu turvalliselta ainakin niin pitkään, kuin voi uskotella itselleen, ettei kukaan huomaa.
    Olli

    VastaaPoista