maanantai 14. marraskuuta 2011

SOMEMYRSKYN SILMÄSSÄ

Sosiaalinen media on tehnyt reikiä kehäkolmoseen. Ennen kaikki oli sen sisäpuolella. EU-hankkeet saavat aikaan innovaatioleimahduksia Itä-Suomessa ja gurujakin näkyy livenä. Kuopiossa päästiin Tuija Aallon somejäsennyksen ensi-iltaan keskellä utuista aamupäivää.


Organisaation alkusanoissa maalattiin myrskypilvet taivaalle. Sen jälkeen Tuija Aalto avasi korkin ja   "pyörremyrskyn keskelle muodostui myrskyn silmä, jossa tapahtui voimakasta ilman ja sen kuljettaman kosteuden ylösvirtausta" (Wikipedia).

Yle etsii paikkaansa median kartalla, jossa ilmansuuntina ovat julkaiseminen <-> kommunikaatio, broadcastingteknologiat <-> kuluttajateknologiat. Instituutiolla ei ole enää oikeutusta, nuoriso ei nökötä ruudun ääressä - eikä myöskään pulpetissa. Jälkikäteen broadcastattu toimittajan tulkinta ei kiinnosta, vaan merkitykset reaaliajassa.

Journalistien ammattikunta joutuu ottamaan tabletin - tai mikä se sitten onkaan - käteen. Teknologia ei ole enää portinvartijoiden lähetyskanava tyhmille maallikoille, vaan kommunikaation kantapaikka.  Jos Yle on olemassa 2020, millaisia toimittajia silloin tarvitaan ja millaiset opettajat heitä opettavat  - peruskoulusta alkaen?

Tuija Aallon mukaan tavoitteita voi asettaa vain asioille, jotka ovat jo olemassa. Millaisella aikajänteellä opetussuunnitelmat rakennetaan - tulevaan vai menneeseen perustuen? Millä sosiaalisen median portaalla ovat niiden laatijat ja päättäjät?

Some on myrsky, joka on jo täällä. Mediailmastonmuutosta ei voi pysäyttää, jollei kytke sähköjä pois. Vaihtoehtona on pysytellä poterossa tai astua ulos, levittää siivet ja lentää mukana. Kannattaa ottaa lentotunteja, harjoitella vaaratilanteiden varalta ja pakata laskuvarjo huolella.

Ylen uutisissa tänään (14.11.11) toimittaja taustoitti Ilkka Kanervan lahjusjuttua sillä, että  äänestäjien tavoittaminen vaatii paljon rahaa.  Ylen sosiaalisessa mediassa Jussi Raittinen kyselee, miten käy Kekkoselta rock and roll? Miten presidenttiehdokkaat hankkivat äänensä vai hankitaanko äänestäjiä vanhaan tapaan norsunluutorneista käsin?

Ollaankohan taas pannukakun äärellä? Jos mennään reunalle, voidaan pudota - tai päästä New Yorkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti