torstai 17. marraskuuta 2011

SOSIAALISTA KUNTOILUA

Vesijuoksu on tuonut kansalaiset altaisiin, kuten Tahko Pihkala aikoinaan nuorison hiekkakentille. Pesäpallon kehityshistoriaan kuuluvat pelisäännöt ja joukkueet, vesijuoksu on yhteisen kentän yksilölaji - vai onko?

Kuntoliikuntaohjeen PPPP mukaan pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Vesijuoksun veteen piirretty pykälä PPPP = pitää puhua pareittain pysäyttämättä - siis puhetta.  Minkähänlaisia puheenaiheita maailmanmestarijoukkue Turun NMKY:llä on ja johtaako joku puhetta? 

Onko vesijuoksu yksilö-, pari- vai joukkuelaji? Eri paikkakunnilla näkyy erilaisia muodostelmia: yksilöitä naama kurtussa, pareittain, parit rinnakkain, rykelmissä tai rivitanssimuodostelmia. Kuopiossa oli orpo olo, kun altaan reunalla luki "vesijuoksussa kaksi rinnakkain".

Jossain vesijuoksulla oma karsina, Iisalmessa vesijuoksun kylkeen on kehittynyt kokonaan uusi laji: slalom-uinti. Uimarit pujottelevat vesijuoksijapoijujen välistä kiihdyttäen, jotta ehtivät vastaantulijoiden alta pois. Nostaa tehokkaasti sekä sykettä että verenpainetta.

Vesijuoksu on sosiaalinen laji -  myös muille.  Vuorokaudenajan mukaan voit valita kuulokuvia remonteista, ruokavihjeistä, laihdutusvinkeistä, työelämän katsauksia eri aloilta, asiakaskokemuksia, lasten harrastuksia, maailmanpolitiikan arviointia yms. Helsingissä, Joensuussa, Turussa, Kuopiossa murre vaihtuu, mutta ohjelmisto on lähes vakio.

Uimahalleille on tullut paljon uusia käyttäjiä, mikä edistää kansanterveyttä ja toimintakykyä. On oikeudenmukaista, että yhä useammat saavat vastinetta veroilleen. Tahkoa tai Ensio Itkosta tarvittaisiin lajinkehitykseen: kaikille tilaa liikkua omaan tahtiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti